neděle 5. listopadu 2017

Kuřecí špíz s rajčatovým čatní

Jednoduché, zdravé a vynikající. Klasické špízy jsou v tomto případě vylepšeny limetkovou marinádou a především vynikajícím rajčatovým čatní. Pokud se bojíte pikantnosti, uberte na zázvoru (úplně jej však pokud možno nevynechávejte) a chilli papričce.

Co potřebujeme? (4 porce)
  • třtinový cukr
  • kůru a šťávu ze 2 limetek
  • sůl, pepř
  • 3 stroužky česneku
  • olej
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 4 kuřecí prsní řízky
  • 4 hrsti oblíbeného salátu nebo salátové směsi
  • 1 cibuli
  • 600 g rajčat
  • hrst rozinek
  • 1 střední jablko
  • kousek zázvoru
  • 1 chilli papričku
  • 2 hřebíčky
  • 150 ml vinného octa
  • bramborovou kaši k podávání
Postup:
  1.  Česnek nastrouhejte najemno a promíchejte jej s nastrouhanou limetkovou kůrou, solí, pepřem, sójovou omáčkou, limetkovou šťávou, 2 lžícemi oleje a lžičkou třtinového cukru. Do takto připravené mariády vložíme na kousky nakrájená kuřecí prsa. Nechte odležet alespoň 2 hodiny.
  2. Mezitím si připravte čatní, Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky a dejte je do hluboké pánve. Přidejte půl lžičky soli a nechte 30 minut odležet.
  3. Poté k rajčatům přidejte nahrubo nastrouhané jablko, rozinky, najemno nasekanou chilli papričku a najemno nastrouhaný zázvor. Nakonec přidejte hřebíčky a vše zalijte octem. Přiveďte směs k varu a přidejte do ní lžíci třtinového cukru. Za občasného promíchání vařte na mírném plameni cca 15 min, dokud rajčata nezměknou. Poté čatní předělejte do čistých skleniček, uzavřete je a otočte dnem vzhůru. Nechejte vychladnout.
  4. Maso vyndejte z marinády a napíchejte jej na špízové jehly (nebo obyčejné špejle). Špízy opečte na grilu nebo grilovací pánvi ze včech stran, v průběhu opékání je potírejte marinádou.
  5. Špízy podávejte se salátem, bramborovou kaší a čatní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)