neděle 11. října 2015

Jablečné + dýňové slavnosti

Malá inspirace pro příští rok ve Zlínském kraji... fotky jsou nevalné kvality obzvlášť u jablečných slavností, zapomněla jsem si dokonce i mobil, natož foťák, tak to prosím omluvte:)

Na konci září se určitě vyplatí vydat se na Jablečné slavnosti v Hostětíně, které se zde konají pravidelně každým rokem. Výhodou této akce je, že ochutnáte řadu skvělých jídel, vypijete spoustu moštu, je zde i spousta atrakcí pro děti. Nevýhodou je zavedení vstupného (byť není zas až tak vysoké), spousta lidí a vyšší ceny jídel...ale jednou ročně? To rozhodně stojí za to!

Jak už jsem zmínila, domů si můžete odnést vynikající jablečný mošt i cider. Letos jste si mohli zakoupit na místním trhu mj. kvalitní koření, čaje a koření firmy Sonnentor, klobásky z místní farmy v Rudimově, skvělou kávu, bagetu s grilovaným sýrem, marmelády a sirupy Koldokol, sýry,mléko, ovocné kefíry a koláče z místní farmy Javorník (dost možná je znáte ze zdravých výživ u vás doma) a královsky nadlábnout se dalo jako každý rok u stánku vegetariánské restaurace Rebio, kde byla bohatá nabídka. Posuďte sami:


Byť hlívu nevyhledávám, tento hlívový gulášek se sójovým masem a domácím chlebem byl boží!

Zeleninové wrapy.

Kuchaři z Rebia.

Já jsem si pochutnávala na miso pánvi s robi masem a s čínskými nudlemi

Božské brambory s dýní, marinovaným tofu a skvělým ovčím sýrem, který jsem ochutnala poprvé (s velkými a neopodstatněnými obavami).
Dezerty nemohli chybět... za vyzkoušení stál především čokoládový dort s chilli...ještě teď cítím tu sametově štiplavou chuť na jazyku...no a míša řez? ten nezklame nikdy nikoho.
Za to jáhelný košíček s ovocem to u mě projel na celé čáře...vypadal skvěle, nechutnal v podstatě nijak, byl bez chuti... Na tiramisu  vedle jsme si spravili chuť:)

No a vedle jablek patří k podzimu dýně, dnes jsme se tedy vypravili poprvé do Slušovic na Dýňové slavnosti (letos se konaly potřetí). Tato akce nás příjemně překvapila, byla skvěle zorganizovaná a náladu nám nezkazilo ani studené počasí a vítr. Primárně je tato akce určená pro rodiny s dětmi, respektive pro děti je zde nachystaná řada atrakcí. Na své si ale přijdou také milovníci jídla, tedy my:)

Vstupné na dýňové slavnosti je dobrovolné... my jsme rádi přispěli již jen kvůli dekám nachystaným pro zmrzlé návštěvníky, nízké ceny skvělého jídla a občerstvení v podobě jednohubek. Taková maličkost a jak potěší:)

Na pití si můžete dát teplého ovocňáka (opět úžasný produkt našeho kraje), grog a nebo kávu. No a k jídlu tady toho byla spousta... Vedle obligátní dýňové polévky a muffinů jsme si pochutnávali na:
dýňové pagáčky
famózní dýňové koláče
tématické měkkoučké linecké
vynikající dýňová panna cotta
jablečno-dýňový štrůdl
slané dýňové a špenátové roládky
a domů jsme si odvezli marmošku a luxusní perníček 

Kam jste letos zavítali vy, na slavnosti jablečné nebo dýňové?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)