sobota 16. května 2015

Tip na kulinární výlet aneb vzhůru na Antarik!

Pokud zavítáte do Zlínského kraje, pak by jste neměli vynechat menší výšlap na horskou chatu Antarik, která se nachází ve Valašské Senici. I když nejste vegetariáni, jejich jídlo si zamilujete....a k tomu ten božský výhled! Budete se sem vracet, tak jako my :)


Na Anterik se dostanete i autem, ale byla by škoda, nevyjít pěšky z Valašské Senice, kde si můžete auto nechat zaparkované. Půjdete asi 4 km, převážně do kopce, mezi lesy. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, pokocháte se krásnou přírodou a výhledem, prostě paráda :) Po cestě najdete ukazatele, které vás nasměrují přímo na chatu. Vzhledem k tomu, že se jde pořád rovně, šance, že byste zabloudili, je minimální. Pokud máte pejsky, tak je určitě vemte sebou, naši to tam zbožňují.





Pokud Vás vyhlídka procházky nezlákala, z Valašské Senice pokračujte autem, dojedete až k chatě, kde je velké parkoviště. Na Antarik se můžete vydat za jakéhokoli počasí. Pokud je venku zima ,můžete posedět vevnitř. Interiér je moc hezký a díky kamnům je v něm krásně teploučko. Dokonce i s pejskem vás pustí dovnitř :) Pokud je však venku hezky, rozhodně si sedněte na terasu, která se nachází vzadu za chatou. Díky výhledu vám bude chutnat jednou tolik.


Pokud se Antarik chystáte s tím, že se chcete naobědvat, pak si určitě zavolejte předem (kontakt na www.antarik.cz ) a obědy si zarezervujte. Na chatě bývají často kurzy jógy, meditace apod., bývá zde ubytováno hodně lidí, proto by se mohlo stát, že by na vás jídlo nezbylo. Takhle budete mít jistotu.

Co si na Antariku dát k pití? Já vám rozhodně doporučuju jejich domácí smoothie z lesního ovoce, lepší jsem ještě nikdy nikde neochutnala.

Pokud je vám zima a chcete se zahřát, vyzkoušejte jejich bylinkový čaj Horské bylinky, který si na Antariku sami dělají. S medem chutná skvěle. V nabídce mají i skvělé čaje Althaus, výborné kávy a poctivé čokolády, např. s malinami a šlehačkou.



Za vyzkoušení určitě stojí také dealkoholizovaná vína.

No a dostáváme se k tomu hlavnímu, ke skvělé vegetariánské kuchyni! Začneme polévkou. My na Antarik jezdíme skutečně pravidelně (od roku 2013, kdy jsme na tuto chatu narazili prakticky náhodou) alespoň 4x do roka, a pokaždé nám tu ohromně chutná, i když ani jeden z nás není vegetariánem. Já osobně mám k vegetariánské stravě blízko, maso jsem nejedla deset let, ale pochutnají si zde i skuteční milovníci masa, to vám zaručuju.

Na podzim určitě vyzkoušejte perfektní dýňovou polévku:
Jejich kyselice s chlebem je nepřekonatelná!
Vyzkoušeli jsme taky česnečku, čočkovou polévku a zeleninovou, mňáááám.
Jako hlavní jídlo u nás vede svíčková s "masem" Goody Foody a těstovinami.
Moc jsme si pochutnali i nákypu s povidli, bramborovou kaší a hříbkovou omáčkou (to je zase můj favorit:)
Pokud máte rádi pikantnější jídla, potěšilo by vás vegetariánské chilli con carne se špenátovou nádivkou a naprosto famózními pečenými bramborami
I když budete najezení, nevynechejte dezert! Ať už se rozhodnete pro pařížský řez, míša řez, čokoládový dort,  domácí medovníčky, hraběnčin řez nebo perfektní kokosový řez (nebo pro cokoli dalšího:), chybu neuděláte nikdy! Malá ukázka:

Na Antariku se prostě najíte skvěle, za normální peníze, jídlo je kvalitní a nepředražené. Bonusem je milá obsluha.
Nazpět se můžete vydat stejnou cestou, a nebo si můžete cestu zkrátit a seběhnout dolů po louce (vyjdete tak jako tak v Senici). Při cestě se můžete u antariku zhoupnout na parádní houpačce :)

No a pokud byste usoudili, že se chcete v těchto místech ještě zdržet, vedle Valašské Senice je obec Francova Lhota, ze které se dá pěšky dojít (cca 3 km) na krásnou rozhlednu na Čubově kopce, turistické značky vás spolehlivě navedou.

P.S. znáte Antarik? A kam se pravidelně  a rádi vracíte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)