středa 12. března 2014

Maki

Sushi u nás doma milujeme. Rádi si jej objednáme nebo na něj zajdeme do sushi restaurace, ale připravit si ho doma? Na to jsem byla vždy líná a představa složité přípravy byla mou noční můrou. Pak ovšem vyšel Albert magazín :) Ne že by mě to přinutilo sushi zkusit, dále jsem zarputile trvala na svém názoru, že za tu námahu mi to nestojí. Nicméně, přítel zastával názor zcela opačný. Vyrazil nakupovat a pustil se do přípravy. Protože se mu maki povedlo na jedničku, dostal za úkol naučit mě to taky. A světe div se! Ono to vážně není vůbec tak složité, jak to vypadá. Jediné, na čem trvám stále je to, že je to jídlo přece jen časově náročnější, nepočítejte s tím, že z kuchyně odejdtete během 30 minut. Pokud máte sushi rádi nebo byste jej rádi vyzkoušeli, pusttě se do toho :)

Co potřebujeme ?(4-6 porcí):

  • 400 g sushi rýže (my jsme nakupovali ve specializované prodejně, kde bylo vše levnější. Suroviny ale najdete i v Albertu anebo Bille... a nebojte, vítr v peněžence mít nebudete:)
  •  80 ml sushi octa
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • avokádo
  • surimy
  • citrónovou šťávu
  • okurku
  • plátky řasy nori
  • (light) majonézu
Postup:
  1. Nejprve si připravíme rýži - dáme ji do sítka a propláchneme ji pod tekoucí studenou vodou. Rýži proplachujeme, dokud z ní neodtéká čirá voda (cca 3 minuty). Poté ji dáme do hrnce, zalijeme ji 750 ml vody a přivedeme k varu. Poté plamen stáhneme a pod pokličkou ji vaříme 10 minut. Po deseti minutách hrnec odstavíme z plotny a necháme jej odstát dalších 10 min. V misce si smícháme cukr se solí a octem, promícháme, aby se vše rozpustilo a tuto tekutinu vlijeme do rýže a opatrně ji promícháme. Rýži potom dáme na plech nebo do velké mísy a necháme ji úplně vychladnout.
  2. Mezitím si připravíme náplně maki rolek. Surimy rozmrazíme a pokapame jej citr. šťávou, okurku oloupeme a nakrájíme ji na dlouhé špalíčky. Avokádo podélně rozřízneme a zbavíme jej pecky. Pomocí lžíce pak dužinu oddělíme od slupky. Dužinu avokáda (nekupujte avokádo ani příliš měkké-přezrálé, ani tvrdé- nezralé. Sáhněte po nějakém mezi:) nakrájíme na dlouhé pásky.
  3. Na bambusovou podložku si dáme plátek řasy (lesklou stranou dolů!) a pomocí lžičky na něj rovnoměrně navrstvíme připravenou rýži. U horního okraje necháme volné místo (cca 2- 3 cm).

 4. Na spodní okraj naneseme trochu majonézy, na ni dáme připravenou náplň (můžete zvolit buď jen avokádo, okurku nebo surimy, popř. je můžete různě kombinovat). Horní volný okraj potřeme vodou a pomocí podložky řasu pevně srolujeme.
5. Postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechnu rýži. Hotové rolky nakrájíme navlhčeným nožem na menší kousky. Sushi podáváme s wasabi a sójovou omáčkou. Gurmáni i se zázvorem :).

Dobrou chuť!
P.S. Troufnete si na sushi? Nebo jste už zběhlí sushi mistři? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)