čtvrtek 5. září 2013

Sachr dort


 Ještě než vám představím vynikající zeleninový salát, rozhodla jsem se uvést i Sachr dort (netřeba představovat,já vím:). Je mi jasné, že není prototypem zdravého a dietního koláče, které na tomto blogu očekáváte, ale osobně si myslím, že zlatá střední cesta je pro naše tělesné i duševní zdraví nejlepší. A málokterý dort je u Čechů tak oblíbený, takže se s chutí a bez výčitek zakousněte :)

Co potřebujeme (1 dort)?
  • 130 g 80% čokolády (s levnými a nekvalitními  čokoládami moc nepochodíte, není to ono)
  • 150 g moučkového cukru
  • 135 g měkkého másla
  • 6 vajec
  • 70 g třtinového cukru
  • 250 g meruňkové marmelády
  • 125 g polohrubé mouky
  • máslo a hrubou mouku na vysypání dortové formy
  • 150 g 80% čokolády na polevu
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 kypřícího prášku
  1. Čokoládu rozlámeme na kostičky a rozpustíme ji ve vodní lázni. Za občasného promíchání ji necháme trochu zchladnout. Mezitím si v míse ušleháme změklé máslo s moučkovým i třtinovým cukrem. Přidáme žloutky, kypřící prášek a rozpuštěnou čokoládu a vše metličkou promícháme. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a postupně a opatrně ho přimícháme do čokoládového těsta. Nakonec do těsta postupně přimícháme i prosetou(!) mouku.
  2. Dortovou formu si vymažeme máslem a vysypeme ji hrubou moukou - poté do ní vlijeme těsto a dáme dort péct. Po dobu 15 minut pečeme dort při 180 °C, poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 45 minut. Dort necháme pořádně vychladnout, vyjmeme ho z formy a uprostřed podélně rozřízneme.
  3. Marmeládu si dáme i s rumem do kastrůlku a na středním plameni ji za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme cca 4 minuty. Poté 2/3 marmelády potřeme korpus. Přiklopíme horní díl a zbytkem marmelády potřeme celý povrch, i boky dortu.
  4. Nakonec si připravíme polevu - čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a dort jí celý polejeme. Necháme čokoládu ztuhnout v lednici a můžeme podávat, nejlépe s kopečkem šlehačky

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :)